Hvornår skal du skifte vandfilteret?

Hvornår skal du skifte vandfilteret?

Det fleste skifter blot vandfilteret når deres JURA espressomaskine beder om det. Men er det nu også korrekt og tilstrækkeligt? Det korte svar er ja - med et stort MEN.

Når din JURA maskine beder dig om, at skifte vandfilteret, er det på baggrund af hvad du har indstillet vandets hårdhedsgrad til. I tabellen nedenfor kan du se hvor mange liter vand der kan gå gennem vandfilteret før din JURA maskine beder dig om at skifte filteret.

Claris White, Blue & Smart
Claris PRO White, Blue & Smart
ved 1-5° dH: op til 65 l ved 1-10° dH: op til 300 l
ved 6-10° dH: op til 60 l ved 11-12° dH: op til 240 l
ved 11-15° dH: op til 55 l ved 13-15° dH: op til 180 l
ved 16-20° dH: op til 50 l ved 16-20° dH: op til 120 l
ved 21-25° dH: op til 45 l  ved 21-25° dH: op til 95 l
ved 26-30° dH: op til 40 l ved 26-30° dH: op til 80 l
Claris PRO Smart Maxi
ved 1-10° dH: op til 750 l
ved 11-12° dH: op til 600 l
ved 13-15° dH: op til 450 l
ved 16-20° dH: op til 300 l
ved 21-25° dH: op til 240 l
ved 26-30° dH: op til 200 l


Har du sat vandets hårdhedsgrad for lavt udnytter du ikke filteret kapacitet og har du sat hårdhedsgraden for højt vil der stille og roligt ophobe sig kalk i maskine hvilket kan få fatale konsekvenser for maskinens levetid.

Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at indstille vandets hårdhedsgrad korrekt i din JURA maskine. Og hvordan gør du så det?

Sådan sætter du vandets hårdhedsgrad

Hårdhedsgraden i vandet finder du ved at besøge dit vandværks hjemmeside hvor du hurtigt kan få oplyst vandets hårdhedsgrad i dit lokale område. Derefter går du ind i menuen på din JURA maskine hvor du har mulighed for at sætte det op. Det er forskelligt fra model til model hvorfor du henvises til din brugermanual hvor det er oplyst.

Afkalk din maskine et par gange om året

Selvom du bruger et vandfilter og har sat din maskine korrekt op anbefales det alligevel, at afkalke maskinen jævnligt. Og hvorfor så det?

Anvender du JURA's Claris White eller Blue vandfilter (gælder også Pro filter) bliver kalken ikke fjernet 100% så der vil med tiden sætte sig en smule kalk. Det sker også, at man ikke lige får skiftet vandfilteret når maskinen beder om det (change filter). Derfor anbefales det at afkalke maskinen 1-2 om året.

Bruger din maskine et JURA Claris Smart vandfilter (inkl. Pro og Maxi) går maskinen automatisk i afkalknings mode hvis ikke filteret bliver skiftet. Sker det, vil du automatisk blive bedt om at afkalke. For din egen skyld anbefales det alligevel at afkalke maskinen årligt.

Uanset hvilket type vandfilter du bruger og bor du i de dele af landet, hvor vandets hårdhed overstiger 25dH, anbefales det, at du afkalker din maskine 2-3 gange om året. Kalk er absolut maskinens værste fjende.

Konklusion

Sørg for at du har indstillet din JURA maskine efter vandets hårdhedsgrad i dit lokale område, skift vandfilteret når maskinen beder om det og afkalk din maskine 1-3 gange om året.

Her finder du en oversigt og guide til det rigtige JURA vandfilter og vores Guide til afkalkning.

Vælg mellem 3 forskellige typer vandfilter

JURA producerer 3 forskellige typer vandfilter, henholdvis Claris White, Claris Blue og Claris Smart (sort). De fås også i en Pro og Smart Maxi udgave til erhvervsbrug da de har en større kapacitet. Fælles for dem alle er, at de skal bruges korrekt for, at være effektive og sikre at kalken bliver filteret fra vandet.

JURA Claris White og Blue

Hvis din JURA maskine køre med Claris White eller Claris Blue vandfilter, vil maskinen aldrig bede om at blive afkalket (descale). Derfor skal du ind i maskinens menu og slå filterfunktionen fra (filter NO/inactive). Når det er gjort, vil du få mulighed for at afkalke maskinen, og først da kan du sætte afkalkningsprocessen i gang.

Det er vigtigt at vandfilteret er fjernes fra vandtanken – maskinen må aldrig afkalkes med et vandfilter i vandtanken. Derfor kan du med fordel vente med at afkalke maskinen, til du alligevel skal skifte vandfilteret. Det kan sparer dig for et evt. halvbrugt filter der skal kasseres.

Efter afkalkningen skal filterfunktionen aktiveres igen i menuen (filter YES/active). Husk at indsætte et nyt og ubrugt vandfilter i maskinen. Brug aldrig et vandfilter som har været i brug.

Smart filteret er lidt smartere

JURA Claris Smart filteret fungere på en anden måde dersom filteret via sin chip kommunikere med din JURA maskine. Dog skal du også her huske, at fjerne vandfilteret fra vandtanken før du afkalker.

Men Claris Smart filteret sørger automatisk for at din maskine går i afkalkningsmode hvis filteret ikke bliver skiftet og du vil blive bedt om at afkalke. Det samme sker hvis du tager Smart filteret ud af maskinen. Når du indsætter Smart filteret registeret maskinen filteret og vil køre på vandfilter mode.

Med et Smart filter kan du godt anvende et halvbrugt filter da maskinen automatisk registere hvor meget filteret et brugt via sin chip. Det er smart!